Ciències naturals
Ajudes

4. La contaminació atmosfèrica
L’efecte hivernacle
Efectul de seră constă în încalzirea suprafeţei terestre pe seama radiaţiei solare care datorită gazelor existente în atmosferă trec prin ea în cantitate mult mai mare și nu pot trece în sens invers, spre spaţiul cosmic. Principalele gaze cu efect de seră provenite din activitaţile umane sunt: bioxidul de carbon, metanul si oxizii de azot. Creșterea ratei de emisie a lor în atmosferă determină un proces de supraîncalzire a atmosferei și accelerarea schimbării climei. În procesul de încalzire globala, nu temperatura medie este cea care ucide ci extremele. Secetele neasteptate, valurile de caldură exagerate, uraganele devastatoare, topirea gheţarilor sunt câteva dintre fenomenele periculoase.
Correspondències fòniques
Correspondències gràfiques
Ajudes morfosintàctiques
Lèxic

La pluja àcida
Ploile acide rezultă din spălarea bioxidului de sulf și oxizii de azot din aer, care revin pe pamânt sub formă de acid sulfuric și acid azotic, substanţe corozive (la fel de acide ca și sucul de lamâie). Ploile acide se manifestă în zone relativ distant de locul unde s-au emis agentii de poluare. Acestea apar mult mai intens în zonele reci ale globului deoarece aici concentratia amoniacului din aer, care ar putea neutraliza acizii care se formează (obtinut pe seama proceselor lente de descompunere ale materiei organice). Aceste ploi au efecte negative: dizolvarea sarurilor de calciu și magneziu din sol, dizolvarea stratului de ceară ce protejeaza frunzele, atacând membrana celulara. Astfel copacii devin mult mai puţin rezistenți la atacul diversilor daunatori.
La destrucció de la capa d’ozó
Distrugerea stratului de ozon, ecran protector de gaze din atmosferă, de o grosime de câtiva mm, intensifică proprietatile de absorbţie atmosferei, lasând să treacă radiaţiile solare în cantitati exagerate, o mare parte din radiatiile infrarosii. Emisiile de gaze poluante din activitatile umane, deteriorează stratul de ozon și declanșează efectul de seră, care la rândul provoacă efecte în lant: schimbări climatice, cresterea nivelului mărilor, ploi acide, poluarea aerului, apei, solului punând în pericol viata în ansamblu.
